Virágételek

A fehér akác és a feketebodza hazánk növényvilágának oszlopos tagjai, és számos természetgyógyász-készítmény alap-komponensei. Most mégsem a gyógynövényekről írunk, hanem különleges gasztronómiai utazásra csábítjuk olvasóinkat. Ismerjék meg alaposabban ezeket a hétköznapinak nevezett növényeket, gyűjtsék be most nyíló virágaikat és csempésszenek általuk különleges ízeket a mindennapi ételeik közé!

Mielőtt fognák kosarukat, és nekilátnának az alapanyagok begyűjtéséhez, nem árt, ha tudják, hogy fogyasztásra csak a szennyezett területektől, autóutaktól, forgalmas helyektől távol eső növények alkalmasak. Győződjenek meg arról is, hogy a kiválasztott gyűjtőhelyünkön a közelmúltban nem végeztek-e vegyszeres kullancs- és szúnyogirtást, vagy nem használtak-e növényvédő szereket. A földről ne szedjenek fel elhullott virágokat. Ezek íze már nem az igazi. És ne aggódjanak, ha apró rovarokat találnának a növényeken, kézzel, vagy áztatással tökéletesen eltávolíthatóak.
Akácvirágos palacsinta
Hozzávalók: palacsintatészta, megtisztított és megmosott akácvirág
Ízlésünk és szokásunk szerint készítsünk palacsintatésztát. Ebbe keverjünk palacsintánként kb. 1 marék megtisztított, szárától megfosztott friss akácvirágot, és a szokott módon süssük ki. Önmagában is fogyasztható, de megtölthetjük mézzel vagy lekvárral is.

Akácvirág köntösben
Hozzávalók: 2 tojás, 2 evokanál cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, 16 fürt akácvirág, a sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor
A tojásokat a cukorral habosra verjük. A lisztet és a tejet folyamatosan kevergetve hozzáadjuk. A jól megmosott akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Lecsöpögtetjük, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Túrókrém akácvirággal

Hozzávalók: 25 dkg túró, 10 dkg méz, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, 8 fürt akácvirág
A túrót szitán áttörjük. A mézet és a tojássárgáját hozzáadjuk, simára keverjük, végül a kemény habbá vert tejszínt és az alaposan megmosott, száráról lecsípett akácvirágokat is belekeverjük. A krémet tálkákba töltjük, és tálalás elott néhány órára behűtjük.

Mézes akácvirágdzsem
Hozzávalók: 50 dkg megtisztított, száráról lecsipkedett akácvirág, 1 citrom leve, 50 dkg akácméz
Az akácvirágokat egy nagyobb lábasba helyezzük és meglocsoljuk a citromlével. A mézet ráöntjük, és lassú tuzön, folyamatosan kevergetve 25-30 percig fozzük. Még forrón üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és a szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Hideg cseresznyeleves akácvirággal
Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 5 dl tej, citrom, méz, akácvirág
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, adagonként 5-6 szemet félreteszünk belőle. A maradékot tejjel, tejszínnel, citromlével leturmixoljuk, ízlés szerint mézzel édesítjük. A lehűtött levest az előzőleg félretett cseresznyeszemekkel tálaljuk, tetejére frissen szedett akácvirágot szórunk.

Az fehér akác népies neve magyarfa, pedig nem őshonos növény. Hazánkban az írásos feljegyzések szerint 1710-ben ültették el az első cserjét, és a század végére a telepítéseknek köszönhetően már mindenhol jelenlévő, erdőket alkotó faj. Népszerűségét óriási fahozama mellett a virágából készülő különleges ízű méz adja, hiszen átható illatú gyönyörű fehér virágfürtjei ellenállhatatlanul vonzzák a méheket is.
Az akácvirágból remek desszertek, dzsem és tea készíthető. Aromaanyagait az illatszeripar is elõszeretettel hasznosítja, de virágzata és kérge gyógyászati célokra is alkalmas.
Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját frissen, közvetlenül a bimbók nyílása után – májusban, júniusban – érdemes szedni, úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről. Ha nem használjuk fel azonnal, szárítható is. Az akácvirág flavonoidokat és illóolajokat tartalmaz. A virág önálló teaként, vagy teakeverékek komponenseként is használható. Enyhe hashajtó, gyomorsav-túltengés és erõs köhögés esetén is segít.
Az akácfa kérge a virágzathoz hasonló felhasználású, de fokozott óvatosságot igényel, mert mérgező fehérjéket (robin, fuzin) is tartalmaz.

Akáctea
Tea készítéséhez 2 dl forró vízzel forrázunk le 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük.

A bodza őshonos növény hazánkban. Két fajtáját ismerjük. A földi bodza alacsony, gyorsan terjedő bokor. A bokor levele, virága és termése hasonlít a bodzafához, de illata jellegzetesebb. A bodzafa magas cserje, vagy alacsony fa formában fordul elő. Virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú, május, júniusban virágzik. Termése feketés lila, lilásvörös, édes, savanykás bogyó. A növény a természetgyógyászatban lázcsillapításra használják, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál is. Enyhe hashajtó és vizelethajtó is. Ez utóbbi tulajdonsága miatt felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál.

Bodzaital
A bodzavirágból egyszerű módon remek üdítőt készíthetünk: 10-12 nagyobb friss virágot megtisztítunk az esetleges rovaroktól, és öntsük fel annyi vízzel, hogy alaposan ellepje. Két napig lefedve hagyjuk állni a hűtőben, utána szűrjük le. Mézzel vagy cukorral ízesítjük, és hűtve kínáljuk.

Szép Ilonka bodzafánkja
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 50 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 8 tenyérnyi bodzavirág, olaj a sütéshez
Az élesztőt kevés cukorral, meglangyosított tejben megfuttatjuk, és a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Liszttel megszórt deszkán két centi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Melegen, porcukorral meghintve kínáljuk.
Korchus-felfújt
Hozzávalók: 14 dkg cukor, 7 tojás, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 14 dkg kalácsmorzsa, 5 dkg vaj, 3 tenyérnyi bodzavirág, csipetnyi őrölt fahéj, 0,5 dl száraz fehérbor
A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét. A végén lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gõzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is. Melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.

Bundás bodza
Hozzávalók: 15 megtisztított bodzavirág egészben, 30 dkg liszt, 2 tojás, 0,5 liter tej, késhegynyi sütőpor, ízlés szerint cukor
A lisztből, cukorból, tojásból, tejből és a sütőporból sűrű alacsintatésztát készítünk.
A jól megmosott bodzavirágzatot ebbe az édes tésztába forgatjuk, és forró, bő olajban kisütjük. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.

A BODZA NEM LUXUS AZ
EGÉSZSÉGÉRT!


 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2023-as falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2023. évi naptár A Magyarok Maradtunk  címet viseli.

 

 

 

    

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2024 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.