Sztívia-az agyonhallgatott növényi édesítő

A Stevia Rebaudiana Bertoni nevű növény Paraguayban őshonos, ahol a helyi guarani indiánok többszáz éve használják teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek ellen, vágási sebek esetén is, mert gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül. A leveleiből készített kivonatok becslések szerint többszázszor édesebbek a cukornál. Az édes ízt főleg a növény leveleinek akár 13 %-át is kitevő stevioside adja, mely fehér por alakban kivonható.

 

Paraguayban, Brazíliában, Mexikóban és Ázsia jelentős részén (pl. Japán, Kína, Dél-Korea, Malaysia, Thaiföld) már régóta termesztik és használják. Eddig egyetlen mellékhatásos esetet sem regisztráltak sehol, semelyik kontinensen.
Ennek ellenére világméretű ellenkampány indult ellene. Hogy miért? Részletesen olvashat erről a www.geocities.com weboldalon Mit vegyünk be: a lejáratási kampányt vagy ezt a természetes édesítőt? -címmel. Az írás azt elemzi, hogy a növényi édesítő elleni negatív kampány elindítása érdekes módon egybeesik azzal, hogy a génmódosítással kapcsolatban is sűrűn szereplő Monsanto nevű cég 1985-ben megvásárolta G.D. Searle and Co.-t, ami az aszpartám mesterséges édesítő egyedüli gyártója volt az Egyesült Államokban. Searle Co. 1985-1995 között kutatásokat pénzelt az aszpartám hatásaira, és a kapott eredmények alapján nem találtak különösebb okot a NutrasweetŽ ellen. (Pedig minden független kutatás komoly mellékhatásokat mutatott ki az aszpartámról.)
1986-ban az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) cégfeljelentést kapott egy sztíviát tartalmazó tea ellen. A feljelentés hatására vizsgálatot rendeltek el és azonnal korlátozni kezdték minden ilyen termék árusítását.
A sztívia-ellenes kampány 1998-ban azzal tetőzött, hogy az FDA elrendelte számos sztívia információs könyv, brossúra elégetését. Csak azok a könyvek menekültek meg, amelyekben nem esik szó a Stevita Com-pany-ról. Ezek ma is megvásárolhatók.

 

 

A szárított levelek, vagy kivonatai édesítőszerként használva terjednek. Úgy tűnik, a fő steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztődnek, és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbeteg páciensek is fogyaszthatják. Sőt néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, mivel enyhíti az inzulin-függést. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint arról, hogy segíti a máj és lép működését azáltal, hogy szabályozza a vércukor-szint. Ásványi anyag tartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas stb.).
A steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le. A sztíviát fehér porkivonat, zöld színű szárított levélőrlemény, vagy áttetsző folyadék formájában árusítják.

A növény hazánkban is képes lenne megteremni, bár a telet nem bírná ki. Rovarok sem támadják, meg mert túl édes.
(A cikk alapját a www.geocities.com honlapon olvasható Mit vegyünk be: a lejáratási kampányt vagy ezt a természetes édesítőt? - című cikk adja.)

 

 

 

Az aszpartám konkurense
Néhány ázsiai országban a sztívia az engedélyezett cukorhelyettesítő édesítőszer az aszpartám helyett. A lejárató kampány kijelentései ellenére embereknél a mai napig egyetlen toxikus eset sem ismert.


Édes és egészséges!
A Stevia Rebaudiana magyar neve Jázminpakóca. Levelei ásványi anyagokat és egyedülálló illóolajokat tartalmaznak. A magas vérnyomás, candida, elhízás és érelmeszesedés megelőzésén kívül számos előnyös élettani tulajdonsága van - azon túl, hogy remek édesítő anyag. Cukorbetegek is fogyaszthatják!


Cukor helyett
A sztívia szárított levele olyan édes, hogy cukor helyett használható. Brazília és Paraguay őserdeiben élő indiánok évszázadok óta használják édesítésre.
Nem glükózalapú, azaz fogyasztása nem jár kalóriafel-vétellel, és nem okoz egészségügyi problémákat. Egy csipetnyi kivonat egy teáskanálnyi cukrot helyettesíthet, a cukor komoly mellékhatásai nélkül.

A  cikk megjelent a Zöld Újság 2007. februári számában

 

interneten:  http://www.zoldujsag.hu/cikk.php?id=10&bb=165

A stevia szirup Magyarországon is kapható.Keresse a gyógynövény szaküzletekben.Én Komáromban vettem egy 50 ml kiszerelésűt,melynek forgalmazója:Baittrok Balázs egyéni vállalkozó 1067 budapest Csengery u. 72.(balage)

Ha nem sikerül beszerezni,akkor ezen a címen szerintem lehet érdeklődni.Internetes áruházban itt láttam: http://www.fotexnet.hu/hazipatika_com_egeszsegbolt_s020/page/item/295343/stevia_szirup

 

Vagy egyéb kapcsolódó honlapok:

 

http://sztivia.lap.hu/

http://www.stevia.shop.hu/

http://stevia.uw.hu/index.html 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2021-es falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2021. évi naptár az Ez a föld a mienk  címet viseli.

 

 

 

 

 

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2022 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.