Jótékony erő- Tények és tévhitek az erős paprikáró

Ön is szereti a csípős ételeket,mégis lelkiismeret furdalása van,mert úgy tudja ezzel árt a gyomrának?Itt az idő,hogy elfelejtse a bűntudatot,hisz az erős paprika fogyasztása nemhogy nem árt,hanem kimondottan jót tesz egészségének.

A magyar konyha oly jellegzetes,ám korántsem ősi fűszernövénye Dél-Amerikából származik,ahol már az aztékok idején termesztették és a XVI. Század közepére már több mint negyven fajtáját ismerték,és számos jótékony hatást tulajdonítanak neki.Bár Ázsiában is elég korán elterjedt,Európába mégis Kolumbusz idején,Amerikából érkezett.

A fűszerpaprika nálunk csak 1560 tájékán jelent meg vörös törökbors,tatárkabors,pogány bors néven,és további kétszáz évnek kellett eltelnie a darált paprika felbukkanásáig.Fűszernövényként és gyógyászati célra általában a termését használják fel,de a népi orvoslásban szinte minden részét hasznosítják.

Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert,de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gyomorfekélyt,sőt,a gyomrot olyan váladék kiválasztására készteti,amely védelmet nyújt egyes izgató anyagok (pl.savak,aszirin,alkohol) ellen a gyomor nyálkahártyájának.

Nálunk még csak most kezdik felfedezni jótékony hatásait,de Indiában,vagy például Mexikóban elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik.Ma már kutatások bizonyítják,hogy nem alaptalanul,mivel fokozza a nyál-és a gyomornedvek kiválasztását,melyek az étel lebontását teszik lehetővé.

A varázsszó:kapszaicin

Nemcsak hogy egészséges,de egyenesen fogyhatunk is az erőspaprika rendszeres fogyasztásával-legalábbis ezt állítják tajvani táplálkozáskutatók,akik laborkísérleteik során megállapították,hogy a csípős piros paprika képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését is.A korábbi kutatások már engedtek arra következtetni,hogy az elhízást csökkenteni lehet,ha az éretlen zsírsejteket megakadályozzák abban,hogy érett sejtekké fejlődjenek.Azt is kimutatták,hogy a paprika hatóanyaga,a kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintet szervezetünkben.Ilyen kutatási előzmények után a tajvani kutatók megnézték,milyen hatással van a kapszaicin az éretlen zsírsejtekre és az érett zsírsejtekre-szövettenyészetben.

Azt tapasztalták,hogy a kapszaicin meggátolta,hogy az éretlen zsírsejtek megteljenek zsírral.És ennek a hatásnak a kiváltásához alig kell valamivel nagyobb koncentrációban jelen lennie a kapszaicinnek,mint amilyen egy tipikus indiai vagy thai étel elfogyasztása során keletkezik a gyomorban.

Gyógyhatása

Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű,a népi orvoslás évszázadok óta ismeri.Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják.Kezeléskor a bőrön melegérzet keletkezik,kipirulunk,a bőrszövet sok vért kap,és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások,gyulladások belülről csökkenthetők.Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájás is,sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.

A mai gyógyászat kapszaicintartalmú krémeket,kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is.Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik,mint a fájdalmat,a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását.

Az erős paprika egy másik tulajdonságát,a fertőtlenítő hatását használhatjuk akkor is,ha éppen megfázunk,vagy fáj a torkunk.Teendőnk csak annyi,hogy csípős paprikával készítjük el ételeinket.Fogyasztása enyhíti a torokgyulladást,és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,jót tesz az eldugult orrnak.Ráadásul köptető hatású anyagokat is tartalmaz.

Kapszaicin a rák ellen

Ugyan ma is engedélyezett a felhasználása a kapszaicinnek olyan gyógyszerekben,amelyeket a pikkelysömörre vagy az izomhúzódásra rendelnek,de most „nagyágyúnak” szánják a rák ellen.

A kapszaicinról nemrég kiderült,hogy képes megtámadni a ráksejt mitokondriumát (energiaközpontját),aminek következtében a ráksejtek „öngyilkosságot” követnek el.

A tudósok számára ismert tény,hogy Mexikóban és Indiában,ahol hagyományosan a csípős ételeket kedvelik,többféle daganatos betegség jóval ritkábban fordul elő,mint a nyugati országokban.

Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek milliói születnek,s ugyanennyi pusztul el.A sejteknek ezen genetikailag programozott „öngyilkossága”- az apoptózis-,biztosítja a szövetek folyamatos megújulását.A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják az apoptózisért felelős géneket,lehetővé téve fékezhetetlen burjánzásukat.

A kutatások bebizonyították,hogy a kapszaicin serkenti az apoptózis folyamatában résztvevő fehérjék termelését,ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el „öngyilkosságot”.

A kísérlet során olyan genetikailag módosított egereket használtak,amelyek szervezete befogadta az emberi daganatos sejteket,vagyis mesterségesen prosztatarákot váltottak ki náluk.Az egereket hetente három alkalommal kapszaicin-kivonattal injekciózták.A kutatásvezető,dr.Timothy Bates szerint már csak 10 év és 800 millió dollár kell ahhoz,hogy rák elleni gyógyszer legyen belőle…Addig is használja nyugodtan,akár minden nap a csípős paprikát.

Red Habanero

A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága-az,hogy csíp-,a kapszaicinnek köszönhető.Ennek mennyiségét egy az úgynevezett Scoville egységgel mérik.Ez jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni.0 a teljesen csípősségmentes étkezési paprika és 300.000 a legerősebb változat,az úgynevezett Habanero paprika.Az eddig mért legcsípősebb paprika a Red Savina Habanero,melynek 575.000 Scoville volt a kapszaicin mennyisége.



 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2023-as falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2023. évi naptár A Magyarok Maradtunk  címet viseli.

 

 

 

    

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2024 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.