Ne csak beszéljünk róla!

A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért nemcsak megtűrték a házak körül, hanem egy-egy sarokba ültették is. Díszként is szolgált, de a legfontosabb természetesen a virágjának, termésének, kérgének, levelének a gyógyhatása volt.

 

NE CSAK BESZÉLJÜNK RÓLA!

Éppen itt az ideje, hogy újra elkezdjünk magyarul élni, cselekedni.

Ehhez nem kell látványos felvonulás, beszéd, zászlólobogtatás,

ez macerásabb, és nem is mindig olcsóbb.

Mivel a magyar szereti a hasát, ezért újra magyarul kell étkezni, és a hozzávalókat is nekünk kell megteremteni, úgy mint eleink tették.

A jó Magyar Anyaföld mindig segített túlélni a veszedelmeket,

de ehhez tuja helyett,- haszonfát kell ültetni,

pázsit helyett,- konyhakertet vetni.

Tyúkoknak kapirgálni a pitvarban,

disznónak röfögni az ólban.

Aki ezeket nem teheti meg, az se búslakodjon. El tud tenni, vagy lefagyasztani az éppen aktuális gyümölcsökből, zöldségekből borsót, tököt, lecsót, befőttet, lekvárt stb.

Aki nem tudja, hogy mit hogyan kell, az kérdezze meg a körülötte élőket, és el fog csodálkozni milyen tudásnak vannak birtokában az ismerősei.

Fel kell használni mindazt, amit a földünk terem számunkra, és főleg,

hogy aki termel, az ne kényszerüljön eladni a földjét.

Nézzünk magunkba mit eszünk, mit iszunk, hol, kitől, mit vásárolunk!

Tiszta a lelkiismeretünk?

Itt az ideje, hogy beinduljunk!

Pl. A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért nemcsak megtűrték a házak körül, hanem egy-egy sarokba ültették is. Díszként is szolgált, de a legfontosabb természetesen a virágjának, termésének, kérgének, levelének a gyógyhatása volt.

Hogyan gyűjtsük?

Felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.

Mire jó?

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Hogyan használjuk?

A legismertebb felhasználási módja a bodzalimonádé és a bodzaszörp. Az előbbi elkészítése igen egyszerű: nagy kancsó limonádét készítünk, és abba néhány jól megmosott virágot áztatunk. Néhány óra múlva kellemes, muskotályos ízzel gazdagodik limonádénk, és kész van a pompás, tisztító és gyógyhatású frissítőital.

Bodza szörp recept 1:

5-6 szép nagy rovarmentes bodzavirág. Eső után kell szedni, és akkor semmit sem kell vele csinálni.
2, 5 l víz, citrom karika, 1, 5 kg kristálycukor
Ezeket egy 5 literes üvegbe tenni, és letakarva, néhányszor naponta megkeverve 2 napig állni hagyni.
Azután jól felforralni, leszűrni és üvegekbe rakni, légmentesen lezárni, és száraz dunsztban hagyni kihűlni.
Ez jó sokáig eláll. Ha nem akarsz ennyit pepecselni, és van jó nagy hűtőd, akkor abban is tárolhatod egy jó darabig, és nem kell dunsztolni.

Én a bodzát leginkább szárítom, mert nem akarok tárolni vizet meg cukrot.
Télen a szárítmányt leforrázom, citrom héjával együtt, még lehet mazsolát is beletenni. . . és 10 perc múlva iható a tea, vagy ha kihült, akkor szörp lesz belőle, természetesen cukorral, vagy mézzel.

Bodza szörp 2:

5-7 tényérméretű bodzavirág, 2 citrom héjastól, 70 dkg cukor, 2 doboz borkősav, víz.
Elkészítése roppant egyszerű: A virágokat folyó vízben megmosom, az összes többi hozzávalóval együtt beleteszem egy ötliteres üvegbe. Annyi vízzel öntöm fel, hogy tele legyen. 2-4 nap múlva leszűröm és palackozom.

A neten találni még sokfélét.

A virágból nemcsak ital, hanem palacsintatésztába mártva és forró zsiradékban kisütve különleges édesség is készülhet. Ha a virágokat nem szedték le, kék, fényes kis bogyókká érik nyár végére. Nyersen hashajtó hatása miatt nem ajánlatos sokat fogyasztani belőle, (nagy mennyiségben ciánglikozid tartalma miatt toxikus hatású is lehet). Más gyümölcsökkel, például szilva vagy körtedarabokkal együtt elkészítve kellemes ízű, gyógyhatású kompótot, lekvárt főzhetünk, szörpöt készíthetünk vele, egyes vidékeken bort és pálinkát is főznek belőle.

Egészségünkre: Koska György

forrás: http://mhsebaranta.gportal.hu/gindex.php?pg=25004166&nid=4417913 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2021-es falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2021. évi naptár az Ez a föld a mienk  címet viseli.

 

 

 

 

 

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2021 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.