Kasvirág meghülés ellen

A kasvirág népies neve kúpvirág,bíbor kúpvirág.A gyógynövények között a kedves jelző kapta,mert barna és kúpos közepű fészkének virágszirmai sugárszerűen helyezkednek el,színűk pedig élénk rózsaszínű,illetve halvány bíbor árnyalatú.Nevét a görög echinos (sündisznó)szóból is származtattják.Elnevezése kettős találat,mert a virág közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít,másrészt utal arra is,hogy a virág,úgy mint a sündisznó tüskéi,védelmet nyújt,mert segítségével szervezetünk ellenálló képességét növelhetjük.

Kasvirág meghülés ellen

A nátha és az infulenza,a két leggyakoribb vírusos megbetegedés időszakát éljük.Az immunrendszerünk erősítése az egyik legfontosabb szervezetünk számára.

Baktériumok és vírusok szinte mindenhol,így szervezetünkben is jelen vannak,ideális esetben rajtunk múlik,hogyan birkózunk meg velük.Az immunrendszer ún. nem

Specifikus részének feladata az olyan kórokozókkal szembeni védelem,melyek meg tudják változtatni felületüket,így újra és újra támadást tudnak indítani a szervezet ellen.Leegyszerűsítve,ezek az olyan betegségek kórokozói,melyeket többször is elkaphatunk.(A specifikus immunrendszer ezzel szemben a pontosan meghatározott,változatlan formájú vírusokkal szemben lép fel,ezeket az első találkozást követően,már minden alkalommal felismeri és védekezik ellenük.Ezért kapjuk el csak egyszer a gyermekbetegségeket.)

A nemspecifikus immunrendszer legfőbb alkotórészei a makrofágok,melyek tulajdonképpen speciális fehérvérsejtek.A kasvirág ezek,valamint egy természetes antiviriális (vírusellenes) anyag,az interferon képződését fokozza,ily módon véd a baktériumok,vírusok,gombák és egyéb kórokozók ellen.

A növényt őshazájában,Észak-Amerikában az indiánok századokon át sebek gyógyítására és kígyómarás ellen használták.Európába-kevesebb kígyó lévén-már dísznövényként került át,így sokan talán nem is sejtik,hogy remek immunerősítő gyógynövényt nevelgetnek kertjükben.Gyógyászati célokra nagy mennyiségben a keskenylevelű és a lángvörös kasvirágot termesztik.Gyökerét,vagy az egész növényt használják fel,melyekből elsősorban alkoholos kivonat készül,de ismert szárított gyógynövény és teakeverék,kenőcs,illetve tabletta változata is.

Mindannyian más és más fertőzésekre lehetünk hajlamosak,de ezek mindegyikéért az immunrendszer felelős.Idült és gyakran kiújuló fertőzések (pl. légúti és húgyúti fertőzések,középfülgyulladás vagy gombás megbetegedések) kezelésére is kiválóan alkalmas.Néha bakteriális fertőzésre,herpeszre (ajakherpeszre,övsömörre egyaránt),hörghurutra vagy arcüreggyulladásra is alkalmazzák.A gyógynövényt idült fáradékonyság kezelésére is használják.A hosszabb távú használat esetén azonban nyolc hét után érdemes egy hét szünetet tartani.Szájüregi fertőzések leküzdésére gargalizálószerként alkalmazhatjuk,egyéb bőrsérüléseknél és gyulladásoknál pedig kenőcsként.

A kasvirág a fertőzést okozó vírusok,baktériumok,gombák sok fajtáját pusztítja el.Ezek a tények alátámasztják hagyományos felhasználását a sebgyógyításban sérülések,tályog,ekcéma,égési seb,szájfekély,vagy felfekvés kezelésére.De számos fertőző betegség: megfázás,infulenza,torokfájás,és az immunrendszer erősítésére az alkoholos kivonat a leghatásosabb,mert hatóanyagai vízben kevésbé oldódnak.

Bíbor kasvirág hatóanyagokat tartalmaznak: az Echinacea cseppek,az Echinacea tabletta,és az Echinacin oldat.

Torokgyulladás,nyelési fájdalmak,kaparó érzés esetén az Echinacea cseppeket magában vagy kevés vízben hígítva a nyelv alá kell helyezni,ott tartani,majd lenyelni.A kasvirág a nyelven gyakran okoz bizsergető érzést.Ez normális és nem veszélyes.

Gyermekek,várandós és szoptató mamák részére a kasvirág nem ajánlott.Kasvirág alkalmazása mellett,tudatni kell az orvossal,ha kellemetlen hatások jelentkeznek,vagy ha a tünetek nem javulnak jelentősen körülbelül tíz napon belül.

Kiss


 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2021-es falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2021. évi naptár az Ez a föld a mienk  címet viseli.

 

 

 

 

 

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2021 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.