Doktor zeller

Számos gyógynövénykönyv ír a gumós zeller egészségvédő, gyógyító hatásáról. Ami akkor érvényesül leginkább, ha nyersen fogyasztjuk a levelét és a gumóját. Jellegzetes, kellemes illatát anyagainak együttese adja. Magja illóolajokban gazdag, levele és levélnyele pedig sejtvédő flavonoidokat, szénhidrátokat, ásványi sókat és vitaminokat tartalmaz. Gumójában különösen sok a nátrium, a kalcium, a kálium, a foszfor, a vas, a magnézium, de többféle nyomelem is megtalálható.

A népi gyógyászatban vesehomok és hólyagkő képződése ellen ajánlották vizelethajtóként. Sokan ma is meggyőződéssel állítják: kúraszerűen fogyasztva hatásos a köszvényes, reumás nyavalyák ellen. A szakírók által is elfogadott viszont veseműködést serkentő, valamint az emésztési panaszokat orvosló, étvágygerjesztő hatása, továbbá az immunrendszer erősítésében betöltött kiemelkedő szerepe.
A zeller kétéves növény, ernyős virágzatát a második évben fejleszti ki. Vad alakja a Kaukázustól kezdve a Földközi-tenger partvidékén át egészen a Skandináv-félszigetig mindenütt előfordul, és a tengerparthoz közeli sós iszapban tenyészik. Fogyasztották már az ókori egyiptomiak is, de a görögök és a rómaiak szintén éltek vele. Hő- és fényigénye közepes, jól tűri az enyhe árnyékot, viszonylag jól bírja a hideget is. Tápanyagigénye jelentős, az érett szerves trágyával bőven ellátott talajban fejlődik igazán szépen, és rendszeres öntözés mellett, mert a vizet nagyon igényli. A könnyen melegedő, laza szerkezetű talaj az ideális számára.
A zellert főnövényként termesztik. Palántáról szaporítják (amit fűtött fólia alatt vagy melegágyban nevelnek), mert apró magja nehezen csírázik. A palántákat a májusi fagyok után ültetik ki. A zeller kiváló fűszere a leveseknek, főzelékeknek, mártásoknak. Fontos szerepe van a diétás étkezésekben is. A reformtáplálkozás egyik közkedvelt étele a zellerkrémleves, ami könnyen és gyorsan elkészíthető. Vizelethajtóként úgy hasznosíthatjuk, hogy magjából vagy az összeaprított leveléből gyógyteát főzünk. Étvágygerjesztőként és immunerősítőként legjobb a frissen kifacsart levét alma és sárgarépa levével ízesítve fogyasztani.

Valló László

Megjelent a Szabad Föld 2008.augusztus.22-i számában 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2021-es falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2021. évi naptár az Ez a föld a mienk  címet viseli.

 

 

 

 

 

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2021 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.