Az akácméz

 

 

A fehér akác őshazájában,Észak-Amerikában görgeteges lejtőkön,más fajok által elnyomva,ritkás állományban élt.Magyarországra kerülésében nagy szerepe volt Széchenyi Istvánnak,így ma már nagy,tiszta állományú erdőket alkot hazánkban.Akácfákat Magyarországon majdnem mindenhol találunk.Pár évszázad alatt spontán,sok különböző tulajdonságú változatot hozott létre.A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt hungarikumnak számít,keresett export termék.Az európai akácméz hetven százalékát ráadásul idehaza gyűjtik össze a méhek.

Magyarország erdőterületének több mint egyötöde akácerdő.Hazánkban a szikesek kivételével minden talajon megtelepíthető és tőle bőséges mézhozam várható.A magyar akácméz megkülönböztető minőségi jellemzőinek kialakulásában nagy szerepe van a Kárpát-medencei éghajlati védettségének és klímájának,egy hazánkban honos különleges méhfajtának,és a sajátságos méhészeti technológiának minden egyéb kedvező környezeti hatás mellett.

Páratlan különlegességét igazán az érzékszervi vizsgálatok során tárja elénk.Harmonikus ízű,akácvirág illatú,édes,lágy és kevésbé savas méz.Színe a csaknem színtelentől az enyhén sárgás árnyalatig terjedhet.Nagyon kevés virágport tartalmaz.Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad.Jó fertőtlenítő hatású.Köhögés ellen,valamint a gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott.Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és a sütemények szívesen használt édesítőszere.Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés végett.e fajoknak csak töredékéről lehet fajtamézet előállítani.

Fajtamézekről akkor beszélünk,amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik.A méhészek a megfelelő termelési technológiával biztosítják a fajtamézek tisztaságát.Ennek alapfeltététele a lépek üresre pergetése a fajtaméz gyűjtése előtt,valamint az adott növény virágzásának időpontjában a méhállomány megfelelő helyre történő vándoroltatása.

Amennyiben a méhek egy elég nagy területen virágzó azonos fajú növényállományról a kellően tiszta lépekbe gyűjtik a mézet,akkor a méhész megfelelő tisztaságú fajtamézet pörgethet ki.Amennyiben a méhek gyűjtési területén belül egyszerre több növényfaj is virágzik és ezeket a méhek egyidőben látogatják,akkor a begyűjtött nektárból vegyes virágméz készülhet.A fajtamézek minősítése a méz virágpor-tartalmának vizsgálatával,valamint érzékszervi vizsgálattal történik.

A gyógyító méz  

A méz többet jelent mint édesség.Manapság,amikor sok szó esik a természetes táplálkozásról,a méz és a mézzel készült ételek iránt egyre nagyobb az érdeklődés,s a méz pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríhetetlen.

-1 kg mézben található tápanyag egyenértékű 50 db tojással,25 db banánnal,40 db naranccsal,1,6 kg marhahússal.

-a méz cukortartalmának több nimt 80%-a azonnal felszívódik,ezért nem terheli a hasnyálmirigyet.

-11-féle vitamint (C,B,H,P),kb. 30-féle ásványi anyagot,19 –féle aminosavat és enzimeket tartalmaz.

-A méz egyik legismertebb hatása az izmok munkaképességének a segítése.A szív izomzatára is jótékony hatással van.Pozitív hatást képes elérni szívritmuszavarok,szívizomgyulladások,hipertónia,torokgyulladás,gége-és légcsőhurut gyógyításánál.Rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést,az egész szervezet jó kondícióját,betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.

-a méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént és jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt.

-A mézet használhatjuk külsőleg is.Ugyanis ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be,az lakkszerű réteget képez rajta,fertőtleníti,kiöblíti a sebet.A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul,s a sérülés hegtelenül tűnik el.Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő,és a méz serkenti a sejtképződést,megöli a baktériumokat.

-A teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet,amikor már annyira lehűlt,hogy már fogyasztani lehet.

Ajánlott az esti étkezésekhez a mézfogyasztás,mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.

-A méz légmentesen lezárva sohasem romlik meg.De a levegővel érintkezve vizet vesz fel,erjedésnek indulhat.Veszélye csökken,ha jó minőségű,kis víztartalmú mézet vásárolunk.Hamisítják sajnos,így mindig körültekintően vásároljunk.


 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2021-es falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2021. évi naptár az Ez a föld a mienk  címet viseli.

 

 

 

 

 

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2021 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.