A nélkülözhetetlen szőlőcukor

A szőlőcukor (glükóz) a legegyszerubb szénhidrát, mely bizonyos élelmiszerekben (pl. szőlő) önmagában is előforduló. Szinte azonnal felszívódik.
A szőlőcukor a sejtek legfontosabb tápanyaga, vérünk állandó és nélkülözhetetlen komponense. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva azonnal a véráramba kerül.

A szervezetben az inzulin és más hormonok feladata a vér optimális glükóz-szintjének fenntartása. (65-80 mg/100 ml). De miért annyira lényeges a szőlőcukor? Minden életfolyamatunkhoz - a mozgáshoz, a növekedéshez, stb. - izommunka szükséges, ez pedig megfelelő energiaforrás nélkül nem lehetséges. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, eközben pedig energia szabadul fel. A vércukor a belélegzett oxigénnel széndioxiddá ég el és az így keletkezett energiamennyiség szolgáltatja a testmozgások, a testben lezajló kémiai folyamatok és hőkisugárzás energiaszükségletét.

Napi 120 g
A fel nem használt glükóz a májban, és izomsejtekben glikogén (állati keményítő) formájában raktározódik. Az izmok rendszerint 90-120 perces intenzív fizikai tevékenységhez elegendő glikogént tárolnak. Amikor szükséges, a tárolt glikogén újra az erőt adó szőlőcukorrá alakul át.
A felesleges glikogén egy bizonyos hányadát képes a máj elraktározni, viszont a túl nagy „raktárkészlet” zsírrá alakul. Tartós éhezés esetén a testzsír által tárolt glikogén is aktivizálódik.
A máj sokkal nagyobb mennyiséget képes raktározni a szacharózból származó cukorból, mint például egyszerű szőlőcukorból. Tehát a tiszta szőlőcukorból a felesleges mennyiség könnyebben zsírrá alakulhat. Egy átlagos testsúlyú felnőtt szervezete kb. 120 g tiszta glükózt képes azonnal és tökéletesen felhasználni. Tehát, ha nem végzünk túl nagy izommunkával járó tevékenységet (aktív sportolás), akkor az ettől sokkal nagyobb mennyiségű szőlőcukor-bevitelt szervezetünk valószínuleg zsírként fogja raktározni.

A legnagyobb felhasználó
A fentiekből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy a szervezetünk legnagyobb szőlőcukor-fogyasztói az izomsejtek. Ez téves megállapítás lenne, hiszen az agyunk az, amelynek muködéséhez hihetetlen mennyiségű energia szükséges, és a glükóz az egyedüli energiaforrás számára. Felnőtt emberben a központi idegrendszer használja fel a bevitt szénhidrát (glükóz) kb. 40 %-át, egy 10 kg-os, egy év körüli kisgyermek esetében az arány még magasabb: 80%. Minden agytevékenységhez - koncentráláshoz, gondolkodáshoz és emlékezéshez, sot még az alváshoz is - sok energiára, nevezetesen szőlőcukorra van szükség. Az agy, amely a testtömeg nem egészen 2 %-át képezi, az energiafelhasználás kb. 20 %-áért felelős.
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szőlőcukor és más szénhidrátok bevitele jelentősen elősegíti az agyi funkciókat, serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, elősegíti az információk rögzülését (tanulás). Mindemellett a szívmuködésre is jótékony hatással van.
A szőlőcukor fogyasztása minden nap ajánlott, por formában kapható változata ideális sütéshez, teák és más italok ízesítésére. Sportolóknak, vizsgázóknak, nehéz fizikai és szellemi munkát végzoknek pedig kimondottan javasolják a szakemberek. 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2021-es falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2021. évi naptár az Ez a föld a mienk  címet viseli.

 

 

 

 

 

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2021 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.