Táblákkal figyelmeztetik a tótokat a törvénysértésre

E-mail Nyomtatás PDF

Nagyszabású akciót bonyolított le a hétvégén a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom. Több mint 30 településen helyeztek el háromnyelvű feliratot, mely a magyar nyelvű tábla hiányára figyelmeztet. A mozgalom közleményét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

 



Nagyon sokszor panaszkodunk arra, hogy nincsenek meg a szükséges jogaink. Még többször arra, hogy a létező szabályozásokat sem tudjuk érvényesíteni a jó szándék hiánya és a hivatalok passzivitása miatt. Szlovákiában a kisebbségi jogok érvényesítése rengeteg kívánnivalót hagy maga után. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom már jó ideje foglalkozik a magyar helységnévtáblák hiányával azokon a településeken, ahol már évek óta törvény kötelezi erre az érintetteket, mégsem tettek az ügyben semmit.
A Táblatörvény értelmében (191/1994), a Felvidék bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, ám ezek a kék színű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom 2011. október 23-án felmérést készített, s mint kiderült, legalább 34 település 76 magyar táblája hiányzott. Ma ez a szám 81. Ezért a mozgalom októberben levelet intézett a közútkezelőkhöz, október 26-án pedig kedvező választ is kapott a hivataltól a táblák pótlása ügyében, mely szerint „a lehető legrövidebb időn belül“ pótolva lesznek a táblák.
Egy nappal a Kétnyelvű Dél-Szlovákia akciója után a kisebbségekért felelős kormányalelnöki hivatal főosztályvezetője, Juhász László úgy nyilatkozott, szintén levelet küldtek a közútkezelőnek, s mint utólag kiderült, egy nyári felmérésükben szintén hiányosságokat tapasztaltak ezen a téren. Büntetést helyeztek kilátásba, amennyiben márciusig (ami egyébként az előrehozott választások időpontja) nem pótolják az elmaradásokat.
A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái a hétvégén végigjárták az érintett falvakat, és azt tapasztalták, hogy a helyzet semmiben sem változott. Egyetlen helyen sem jelentek meg a kék táblák a szóbeli és írásbeli ígéretek ellenére, érkezzen az a hivataloktól, önkormányzatoktól, vagy a közútkezelőktől.



Aktivistáink ezért az összes tábla alá egy háromnyelvű feliratot helyeztek el, mely felhívja a figyelmet a törvénysértésre. Ez reményeink szerint az összes érintett felet, a közútkezelőt és az önkormányzatokat is haladéktalan cselekvésre készteti. A felirat a következő: „Ezen a településen a törvény értelmében kötelező feltüntetni a helység nevét a nemzeti kisebbség nyelvén is. A tábla hiánya törvénysértés!“
A táblák esete nem egyedi. Ugyanezzel az ellenállással találkozni a hivatalokban és a hatóságok részéről is, mikor ügyeinket törvényes módon, magyarul szeretnénk intézni. Közös érdekünk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a gyakran „átlag felettinek“ titulált jogokra, melyek alkalmazását az érdektelenség és a hivatalos szervek csendes szabotálása teszi lehetetlenné.
Az ország akkor lesz egy jobb hely mindannyiunk számára, ha véleményünket nemcsak szavakban, hanem tettekben is vállaljuk. Ne féljünk élni jogainkkal! A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a jövőben is figyelemmel követi majd, miként sikerül betartani a hatóságoknak és önkormányzatoknak azokat a rendelkezéseket, melyeket a törvények szabályoznak.
Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazyčné Juµné Slovensko
(Bumm nyomán)

Módosítás: ( 2012. február 17. péntek, 22:50 )  

 

 

A világ mely részéről látogatja/látogatod honlapomat?
 

 

 

Büszke vagy a magyarságodra a kultúrádra, a rengeteg népi értékeinkre?

Csatlakozz hozzánk, magyaroktól-magyaroknak egy facebooktól független közösségi oldalhoz!

Ha igaz magyar embertől

vásárolna

     Lilianatura

Megjelent a Trianon Múzeum 2023-as falinaptára, amely a hagyományokhoz hűen konkrét tematika köré épül.A 2023. évi naptár A Magyarok Maradtunk  címet viseli.

 

 

 

    

 

 

pontSIC - kampány a .sic legfelsőbb szintű domaintartományért

Copyright © 2024 Balagelapja- HAZÁNKÉRT,NEMZETÜNKÉRT,MEGMARADÁSUNKÉRT. Minden jog fenntartva. Designed by JoomlArt.com.